Thursday, 15 September 2011

Bintang filem terpaksa kencing dalam botol

PARIS: Bintang filem Perancis, Gerard Depardieu berkata, dia tiada pilihan kecuali terpaksa membuang air kecil di dalam botol ketika berada dalam pesawat bulan lalu selepas kru kabin menghalangnya masuk ke tandas.

Dalam wawancara rancangan bual bicara, semalam bersama pengacara televisyen Amerika, Anderson Cooper - yang tidak dapat menahan gelak apabila insiden itu dilaporkan dalam siaran berita perdana CNN - bintang filem terkenal Perancis itu mengakui botol itu tidak cukup besar untuk menampung air kencingnya.


Polis temui berlian dalam perut pencuri

MARBELLA: Seorang pencuri di Sepanyol yang mencuri berlian milik seorang wanita Britain dan kemudian menelannya, ditangkap apabila polis menahannya di sekatan jalan raya dan memaksanya menjalani imbasan-X.

Kecurian berlaku apabila dua wanita memasuki sebuah restoran di Marbella, pusat peranginan mewah Sepanyol dan seorang daripada mereka meninggalkan beg tangan di lantai di sebelah kerusi.


Friday, 9 September 2011

Pendapatan Facebook makin meningkat tahun ini

CALIFORNIA 8 Sept. – Pendapatan Facebook meningkat sekali ganda kepada AS$1.6 bilion (RM4.8 bilion) separuh pertama tahun ini berbanding 2010, sekali gus menunjukkan tarikannya kepada pengiklan ketika ia bersaing dengan Google Inc.

Menurut sumber yang enggan dikenali kerana Facebook tidak mendedahkan laporan pendapatannya, jumlah pendapatan bersih untuk separuh tahun pertama 2011 pula dilaporkan hampir mencecah AS$500 juta (RM1.5 bilion).


Wanita paling berat di dunia ingin kurus

CALIFORNIA 8 Sept. - Selepas mencapai berat badan 317.51 kilogram, seorang wanita berumur 47 tahun dari Sacramento di sini direkodkan dalam Guinness World of Records sebagai wanita paling berat di dunia.

Bagaimanapun, Pauline Potter kini berazam untuk mengurangkan berat badan supaya dapat menjalani kehidupan seperti orang lain selepas dia mengalami kesukaran untuk bergerak selain tidak boleh masuk ke keretanya.

Wanita itu menyalahkan cara dia dibesarkan sebagai punca kepada masalah berat badannya.


Sekitar Asia paling ramai jutawan

HONG KONG 8 Sept. – Rantau Asia dihuni oleh 1.2 juta individu berpendapatan bersih AS$1 juta (RM2.99 juta) atau lebih pada 2010 dan bilangan itu dijangka meningkat 140 peratus menjelang 2015.

Menurut laporan oleh broker dan kumpulan pelabur CLSA Asia-Pacific Markets yang dikeluarkan hari ini, kekayaan di rantau ini diramal meningkat dan Asia bakal memiliki 2.8 juta jutawan menjelang 2015.

Laporan yang turut meliputi China, Hong Kong, India, Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Korea Selatan, Taiwan dan Thailand itu bagaimanapun menyatakan, hanya 0.06 peratus orang dewasa Asia bergelar jutawan pada 2010.


Lelaki hidap HIV/AIDS fail saman diskriminasi

BEIJING 9 Sept - Seorang lelaki yang menghidap HIV/AIDS, memfailkan saman diskriminasi terhadap pihak berkuasa tempatan hari ini kerana enggan mengambilnya sebagai guru sekolah rendah.

Jika kesnya diterima oleh mahkamah, maka ia merupakan tuntutan kedua kes diskriminasi di negara China, di mana orang-orang yang dijangkiti HIV/AIDS sering didiskriminasikan walaupun sikap terbuka semakin meningkat.

Plaintif yang berusia 27 tahun itu dan dikenali sebagai Xiao Hai memaklumkan media AFP bahawa dia lulus dalam ujian dan temubual untuk pekerjaannya di barat daya wilayah Guizhou pada April lalu tetapi ditolak permohonan selepas menjalani pemeriksaan kesihatan.